exibition
&
projects
  TRIENNIAL LOGO
  home / first / second / third / fourth / fifth / sixth / seventh / eighth / contacts
  EXHIBITIONS >  
20 years INTERNATIONAL TRIENNIAL OF STAGE POSTER SOFIA
IN MEMORIAM.. B O J I D A R.. I K O N O M O V
         
BOJIDAR IKONOMOV
       
Колекцията включва 26 плаката, създадени от автора в периода 1995-2016 г. Всички те са посветени на различни издания, проекти и изложби на Международното триенале на сценичния плакат, което е неизменна част от творческия и житейски път на Божидар Икономов през последните две десетилетия.
Големият български художник Божидар Икономов е автор на стотици плакати за театрални и оперни постановки, за филми и изложби. Работил е 13 сезона за Софийската опера и балет, за различни фестивали и издателства и е излагал творчеството си на форуми по цял свят. Съосновател е на Международното триенале на сценичния плакат в София и председател на Организационния комитет. Носител е на награди от международни конкурси Милано, Монс, Бърно и на най-престижните български отличия, включително ордена на Министерството на културата "Златен век".

Изложбата „ОБИЧАМ ПЛАКАТА!“ на Божидар Икономов може да бъде разгледана във VIVACOM Art Hall
  "Плакатът има криле. Той лети високо в синьото небе и ни гледа оттам с голямо цветно око. Понякога плакатите летят на ята. Красива, стройна редица, около бели облаци с многоцветна дъга. През нощта плакатът грее като луна, като бяла, синя, жълта, червена месечина. Около него звезди. Сутрин плакатите са накацали в града, в дълги редици по огради, фасади. На кръстовищата за тях има клетки, но те обичат да стоят отвън. Ако отминеш, протягат ръка и те хващат. Имат да ти разкажат много неща. Искат да те разсмеят. Могат да те натъжат. През зимата плакатите отлитат в топлите страни. Някои остават...
Рисувам плакат. Ще го пусна като цветно хвърчило в небето. Ще тичам след него, докато се откъсне и полети сам. Приятен полет!"

Цитатът е част от текст
на Божидар Икономов,
озаглавен "Обичам плаката",
2007
  „Дари беше влюбен в плаката, самият той приличаше на плакат. Като плаката и той бързо стигаше до хората, лесно преодоляваше бариери и умееше хем да развесели, хем да намери сюжет.
Плакатът е градско изкуство – такъв беше и Дари. Остроумен, шарен и предизвикващ."

Георги Лозанов
сподели по време на откриването на изложбата, 16 юни 2016

     
   


   
IKONOMOV   IKONOMOV
     
IKONOMOV   Bojidar IKONOMOV
     
IKONOMOV   Bojidar IKONOMOV
     
Bojidar IKONOMOV   Bojidar IKONOMOV
     
Bojidar IKONOMOV   Bojidar IKONOMOV
     
Bojidar IKONOMOV   Bojidar IKONOMOV
     
Bojidar IKONOMOV   Bojidar IKONOMOV
     
Bojidar IKONOMOV  
     
, 16 юни 2016   Bojidar IKONOMOV
     
         
      > EXHIBITIONS